Live streamen op Youtube, Facebook en of Linkedin
30 maart 2021 
in Blog
5 min. leestijd

Live streamen op Youtube, Facebook en of Linkedin

Create once, stream everywhere!

Zoals je wellicht weet, ben ik nog liever lui dan moe. Als kind al was ik niet te bewegen tot het doen van dingen waarvan ik het nut niet in zag. Daar ben ik nooit meer over heen gekomen. Sterker nog, ik heb er mijn voordeel mee gedaan, want dingen waar ik wél het nut van inzie.. daar besteed ik des te meer tijd aan.

Waarom live streamen op Youtube, Facebook, Linkedin en of Instagram?


Het moge duidelijk zijn dat live streamen niet voor iedereen is weggelegd. Ten eerste moet je ijzeren zenuwen hebben. Het is ongekend spannend om mogelijk voor een paar honderd man live uit te zenden, terwijl je niet weet welke vraag je zult krijgen en vooral, of de techniek je niet in de steek zal laten.

Daarnaast moet je ook nog eens regisseur, cameraman, presentator, quizmaster, technicus én moderator tegelijkertijd zijn. Ga dus niet live streamen als je niet weet wat je doet.

Live streamen op platforms heeft veel voordelen

Maar waarom zou je dan wél live streamen? Om te beginnen vanwege bovenstaande. Juist omdat niet iedereen live zijn lot uit handen wil geven, lig je vaak voor op je concurrenten. En dat weten de sociale platforms, want als je live streamt, word je harder ‘aangejaagd’ dan wanneer je een niet live video uploadt.

Facebook en Youtube kunnen een notificatie (zelfs per mail) sturen naar je abonnees of zogezegde fans. Dat trekt dus de aandacht en dat betekent meer kijkers.

Streamen tegelijkertijd op meerdere platforms

Maar hoe zorg je er nu voor dat je je stream op multiple platforms kunt uitzenden? Nu moeten we even de techniek in maar als ik het kan, kun jij het ook!

De makkelijkste manier om te streamen, is om vanaf je desktop, laptop of smartphone live te gaan. In sommige gevallen is de kwaliteit nog geheel zo slecht niet, vooral de telefoon geeft goede resultaten. De mogelijkheden zijn echter wel beperkt. En als je, zoals ik, vanaf bijvoorbeeld je iMac of Mac book gaat streamen, is de kwaliteit erbarmelijk.

Wat heb je dus nodig om goed live te kunnen streamen?

Ten eerste heb je een redelijke externe camera nodig. Dit kan bijvoorbeeld en GoPro zijn, of een simpele Sony van nog geen €120.

Daarnaast is het handig om een extere microfoon te hebben, ik gebruik de good old Yeti, maar wel via een telescoop arm, zodat je mijn geram op het toetsenbord niet hoort.

Het mag voor zich spreken, maar een goede Wifi op vaste aansluiting voor internet helpt zeker mee.

Met welke software kun je live streamen?

En dan komen we aan de software. Met behulp van goede software kun je je live stream enorm opwaarderen.

OBS (open broadcast software)

Zo is er het gratis OBS, waarmee je diverse camera’s kunt gebruiken, maar waarmee je ook diverse vormgeving kunt toevoegen aan je beeld.

Die ‘overlay’ kun je overigens maken in Photoshop, of voor de minder intelligenten, zoals ik, het gratis Canva.

Met OBS stel je ‘scenes’ in en die roep je volgordelijk aan in je uitzending. Mijn lessen zijn bijvoorbeeld in 6 hoofdstukken opgedeeld en per hoofdstuk heb ik een overlay. Makkelijk voor de kijker maar ook makkelijk voor degene die de inhoud van de les verzorgt.

Restream om op meerdere platforms tegelijk te streamen

Dan maak ik gebruik van Restream.io Met deze software kun je tegelijkertijd op Facebook, Youtube en Twitch uitzenden. En ook op Linkedin, maar dan moet je wel een request bij Linkedin indienen.

Restream connect met Youtube en Facebook en geeft je een streamkey en stream server (geen paniek, ingewikkelder wordt het niet) . Deze gegevens stel je bij OBS in, en als je vanuit OBS ‘live’ gaat, gebeurt het wonder: dan ga je ook live op Youtube en Facebook en in mijn geval Twitch.

Zo zorg je nu voor een drie dubbele opbrengst

Daarvoor moet je even wat strategischer tegen de materie aan kijken. De inhoud van je live stream is alles bepalend.

Mijn ‘kader’ is als volgt:
– mijn les duurt een half uur
– en bestaat uif 6 blokken van 5 minuten
– in het eerste blokje herhalen we wat stof van de vorige keer (makkelijk te produceren en goed voor de kijker)
– in het laatste blokje behandelen we vragen van kijkers (ook makkelijk te produceren)
– we hebben één ‘free format’ blokje, daar mag geïmproviseerd worden, denk aan tips, tools, apps en gadgets
– en we hebben drie blokjes met nieuwe lessen

Tips als je gaat live streamen

Als je met OBS je live stream opneemt, kun je hem achteraf makkelijk in stukjes knippen. En dat doe ik. Dan hebben we een integrale livestream op Youtube en Facebook en Twitch. De embed code van de youtube video zet ik door op mijn site

Een half uur van tevoren mail ik een kleine 30.000 man dat we live gaan en ik verwijs ze naar mijn site, waar ze kunnen kiezen om de les op de site, op youtube of op Facebook te volgen. De vragen worden gesteld op de verschillende platforms en achteraf door de docent in het laatste blokje beantwoord.

Na afloop, hakt de docent de opname van OBS in 6 hoofdstukken. Doordat we met overlays werken, kun je makkelijk terugzien wanneer welk hoofdstuk begint. 

Hoe ga je om met je file namen?

Nu worden we wel even nozel 😉 en ik heb met de docent afgesproken dat hij een goede naam mee geeft aan de bestanden. Die zet hij in een gedeelde Dropbox en via Zapier heb ik een ‘regel’ aangemaakt, dat uploads in dát deel van Dropbox, automatisch doorgeplaatst worden naar Youtube, en daar als concept worden opgeslagen.

Het was even zwoegen, maar nu pluk ik de vruchten van een paar uur testen en onderzoeken.

Die video’s plan ik dan even simpel in dat ze de volgende 6 dagen iedere dag om 16 uur live gaan. Een abonnee of subscriber krijgt dus iedere dag ook een nieuwe video, ik bedoel oude video te zien.

Hoofdstukken aanbrengen in je youtube video

Maar we gaan verder. De integrale live stream bekijk ik nog een keertje na en ik noteer de tijd waarop nieuwe hoofdstukken beginnen. Ik tik ondertussen een beetje mee waar het overgaat en vermeld dat achter de tijd code. Door een trucje op Youtube (je noteert deze tijden en omschrijvingen in je ‘description’) maakt Youtube er een mooie video met blokjes van.

Van deze video haal je de embed code op en op je website maak je een les of blogpost aan waar je
– de video in embedt
– de tijdcodes en hoofdstuk indeling copy paste.

Nu heb je een content rijk stuk gemaakt en dit publiceer je.

Mailen als onderdeel van je video live stream succes

Ik mail iedere zondag naar mijn hele bestand dat ze les kunnen terugkijken op mijn site en copy paste de inhoud ook in die mail.

Je zult in dit voorbeeld van GitaarlesNL zien dat er veel zoekmachine termen in voorkomen.

De video’s van de losgeknipte hoofdstukken kun je natuurlijk ook nog dagelijks inplannen op Facebook met een link je site met de hele lessen. Eventueel kun je dat weer in bijvoorbeeld Hootsuite of makkelijker, Buffer, instellen.

Op deze manier besteed je éénmaal uitzonderlijk veel tijd aan een zeer efficiënte manier op live te streamen op multiple platforms waarbij je ook nog eens de zoekmachines optimaliseert.

Tip: maak in restream een goede Title aan zodat je ook daar alles meteen goed hebt staan voor de descriptions op Youtube en Facebook.

Live streamen op Instagram

Instragram ziet niet bij Restream inbegrepen. Ik vind het zelf handig om rechstreeks vanaf je telefoon live te streamen, maar het is een erg interactief platform.

Succes!

Over de schrijver
Michel Penterman is een impact ondernemer met ruim 25 jaar aan ervaring
Reactie plaatsen

Passief en schaalbaar inkomen, klanten in overvloed en wederkerende inkomsten met jouw eigen succesvolle online programma's!

Ontvang nú de belangrijkste tips in je mail en Shine Like a Star!