Failliet? Ik dacht het niet!
08 juli 2021 
in Blog
2 min. leestijd

Failliet? Ik dacht het niet!

Die woorden kwamen niet voor in mijn vocabulaire. Toch raakte ik onverwacht bij een faillissement betrokken. De coöperatie waar ik voor werkte, Boeren van Amstel, raakte door omstandigheden plots in grote problemen.

"Failliet gaan is voor iedereen klote. Tenzij je de klote hebt erover te praten"

Maandenlang spraken we dagelijks met banken en fondsen over financiële oplossingen. 

We zaten met top investeerders met noteringen in de Quote 100 om tafel.

Kregen de mogelijkheid om 250k steun uit het Coronafonds te krijgen.

Maar we eindigden toch bij de curator. Daar vroeg het bestuur van de coöperatie zelf het faillissement aan.

Waar we graag door hadden willen gaan met zo min mogelijk leed, moest de pleister er hard af. En wilden we succesvol doorgaan met onze missie, dan moest het zonder financiële verplichtingen uit het verleden.

Samen met een stel fantastische mensen, gingen we praten over een doorstart met een nieuwe BV, en kochten we het merkenrecht, klanten, website en socials terug van de curator.

Ook de rechter commissaris gaf ons toestemming. Die had ons eigenlijk direct al laten weten dat ons initiatief niet verloren mocht gaan.

Maar waren we blij?

Nee.

Eigenlijk niet. Veel mensen om ons heen verloren geld, of nog erger; hun baan. We gingen van een team van ruim 8 fte terug naar 1,8 fte. We verloren onze plek, onze auto, onze fabriek, onze buren.

We moesten praten als brugman.

Elkaar overtuigen dat we het opnieuw konden. Enkel en alleen omdat we het zo graag wilden.

We stopten er zelf geld in en tuigden een hele nieuwe constructie op.

En krabbelden op.

En nu is het morgenavond zover.

Dan gaan we ons voorstellen aan onze vaste kern van trouwe fans. Velen van hen verloren geld in onze voormalige opzet. Maar verloren niét het vertrouwen in ons mooie merk en belangrijke werk.

We hebben de afgelopen tijd één ding vooral geleerd.

Failliet gaan is klote. Maar als je de kloten hebt om erover te praten, je kwetsbaar durft op te stellen en je kunt inleven in de partij tegenover je, dan blijken er opeens onverwacht veel dingen mogelijk.

Het voelde alsof we de finale van de Champions League hadden verloren. Moe, uitgeput en leeg gestreden waren we de bus in gestapt. Daar waar we jaren hard voor gewerkt hadden, was verloren gegaan.

Maar bij terugkomst stonden onze trouwe fans toch weer voor ons te klappen.

Ik krijg daar kippenvel van en tranen in mijn ogen. En het geeft zóveel energie om verder te gaan.

Daarom.

We gaan door. En morgen stellen we ons voor. Kijk je mee?

Over de schrijver
Michel Penterman onderneemt ruim 25 jaar online én offline en maakte jaren furore met zijn online cursussen en passieve inkomsten stromen op basis van de 4 urige werkweek. Meer dan 13 jaar online ervaring en meer dan 25 jaar ondernemers- en levenservaring heeft hij nu ingezet om andere experts te helpen meer en leukere verdiensten te realiseren met hun kennis. Vaak in een drietraps raket: 1) online presence optimaliseren 2) een eigen online programma maken 3) opschalen met online marketing, guerilla marketing, crowdfunding, investeerders en groeien met complementaire partners
Reactie plaatsen
Ontvang nú de belangrijkste tips in je mail en Shine Like a Star!