Rust, regelmaat en reinheid?

Hoe je creativiteit vorm geeft

Het schrijven van een weggever, het maken van een online cursus, het inrichten van een community; het zijn allemaal creatieve processen.

In deze processen staan verschillende, losse ideeën centraal die je aan elkaar knoopt tot een nieuw geheel.  Deze content geef je vervolgens vorm als een totaal concept en dat is je eindproduct, namelijk je weggever, cursus of community. Volg je me nog?

Fascinatie door wereld sterren

Ik ben altijd gefascineerd door muzikale wereld sterren. Hoe komen ze tot hun ideeën? Hoe maken ze daar een geheel van? En op welke manier presenteren ze dat?

Ik heb met veel genoegen naar bijgaande video zitten kijken. Daarin staat Gilbert O’Sullivan centraal, een Ierse artiest die maar liefst 4 wereldhits scoorde in de jaren ’70. De belangrijkste tips heb ik na de video op een rijtje gezet.

 

Rust, regelmaat en reinheid

Het eerste wat me opvalt, is dat O’Sullivan zegt dat Regelmaat voor hem super belangrijk is. Hoe spannend het leven van een wereldster ook is, zijn dagelijks leven is opvallend saai.

Zo werkt hij iedere dag vanaf 9 uur ’s ochtends met dezelfde routine. Vermoedelijk geeft hij daarmee de rust aan zijn creatieve proces, dat geen afleiding kan gebruiken.

Georganiseerde rommel

Verder valt op dat hij honderd-en-één verschillende kleine ideeën heeft, die hij door zijn hele werkruimte laat slingeren. Briefje hier, cassette bandje daar, memootje zus, en dan in het midden staat zijn piano en een hele oude radio.

Deze rommel is een metafoor voor de hersenindeling van O’Sullivan. Daarin zitten allerlei laatjes met ideeën, melodieën, teksten etc. Het zijn allemaal losse ideeën die hij aan het einde van het proces assembleert tot één nieuwe geheel.

Concept: try to be remarkable

Verder valt op dat hij zichzelf heeft weten neer te zetten als een typetje. Destijds verkleedden de artiesten zich tot epische hoogte, maar O’Sullivan ging juist de andere kant op; hij zetten zich neer als arm maar hartverwarmend straatschoffie.

Zelf heb ik altijd gedacht dat hij van Franse afkomst was, waarschijnlijk vanwege het nummer “Claire”.  Maar door zijn opvallende en afwijkende uiterlijk, kent en herkent iedereen hem met gemak.

Simpele middelen

Wat ook opvalt is dat O’Sullivan simpele middelen gebruikt. In tegenstelling tot de meeste artiesten heeft hij geen uitgebreide studio tot zijn beschikking maar slechts een piano en een hele oude radio cassette recorder. (die mij overigens bekend voorkwam).

Hij werkt zijn ideeën uit tot ruw materiaal en als hij of zijn platen maatschappij er dan wat in ziet, gaan ze het verder uitwerken.

Autonomie

Deze artiest geeft vervolgens blijk van een enorme hang naar autonomie. Hij is gelukkig op zijn eiland, waar hij zelfs zonder auto overal naar toe kan gaan.

Iedere zondag naar de kerk, dan de hond uitlaten, op het saaie af. Maar het geeft hem wel de rust om zich te focussen op dat waar hij het beste in is: muzikale ideeën omsmeden tot creatieve hoogtepunten die wereldwijd bekend zijn geworden.

Hoe ziet jouw creatieve proces eruit?

Ik ben benieuwd hoe jij het meest creatief bent. Heb je behoefte aan de drie R’s (rust, regelmaat en reinheid)? Weet jij op welk moment van de dag je het meest productief bent? En hoe bewaar jij je ideeën en smeed je er een concept van?

Mijn inspiratie

Voor deze blogpost heb ik me laten inspireren door dit artikel van de Top 2000.