Live streamen op Facebook en Instagram

Het moet gezegd worden. Een beetje ongemakkelijk is het wel. Of beter gezegd spannend!

Het is natuurlijk al een tijdje mogelijk om via Facebook Live te streamen. En sinds kort ook om via Instagram live te streamen. Ik heb dat moment een beetje voor mij uitgeschoven, maar vandaag vond ik dat ik ermee aan de bak moest.

Het is niet zo, dat ik geen ervaring hebt met het live uitzenden van video’s. Sterker nog: een aantal jaar geleden zat ik al op voor de live camera van YouTube. In een actie van 3FM, Serious Request. De hele dag was ik online en gelukkig kwam aan het einde van de dag een vriend virtueel langs. Dat waren nog eens tijden:-)

Maar tegenwoordig is dat allemaal heel erg anders. Via Periscoop kun je live uitzenden op Twitter en alle andere grote netwerken volgen of zijn al gevolgd. Ik heb besloten om er meteen een nieuw business model van te maken. Ik wilde namelijk al heel erg lang Live kunnen streamen en interacteren met mijn klanten. En nu is het dan eindelijk zover!

Hoe werkt het?
Ik moet zeggen dat de techniek heel simpel werkt. Met mijn iPhone 7 kan ik met één druk op de knop Live uitzenden op mijn persoonlijke profielpagina en op mijn gitaarlessen Fanpage. Dan is het een kwestie van een titel geven aan je uitzending en daarna zie je drie tellen waarna je live gaat. Op je scherm zie je hoeveel mensen er meekijken en mijn record is maar liefst… vier! Maar alles wat groot woord Moet toch eerst klein beginnen:-)

Daarna ben je live. Je krijgt een paar berichten van Facebook te zien dat ze zoveel mogelijk publiek naar je doorsturen en op je Facebook pagina krijg je volgens mij momenteel niet of nog niet te zien wie er aan het kijken is. Ook zie ik geen reacties op mijn telefoon.

Wat inhoud betreft is het verstandig om het nodige voor te bereiden. Ik improviseer altijd en ik moet eerlijk zeggen dat dat soms met wisselend succes is. Wil je dus op zeker gaan, bereid dan alles goed voor.

Zodra je stopt, krijg je de mogelijkheid om je video ook nog als losse video te posten. Bovendien kun je hem downloaden en in je fotorol op je telefoon zetten. Vanaf daar is het een klein en koud kunstje om je video weer te uploaden op bijvoorbeeld Vimeo of YouTube. En je raadt het al; daarvandaan kun je hem weer op je blog gaan zetten en verspreiden via diverse sociale media of via je e-mail programma.

Wat online lessen betreft, is het is mogelijk om je lessen bij wijze van spreken live op te nemen en daarna in een betaalde omgeving te zetten. Natuurlijk moet je dan wel de nodige waarde toevoegen want anders kunnen de klanten net zo goed jou lessen alleen maar op Facebook volgen.

Hoe verder? Ik denk dat je er snel bij moet zijn. Dat dit weer zo’n tool is die onder First Movers Advantage valt. Dan kun je er snel een groot publiek bereiken en er je voordeel meedoen.

Ik ga nu onderstaande mail versturen aan mijn gitaarles bestand. Benieuwd wat ze ervan gaan vinden!