Lesprogramma

Lesprogramma maken met een mindmap

Om een goed overzicht van je lesinhoud te krijgen, begin ik altijd met mindmappen, een techniek die ik je van harte kan aanbevelen.

Online mindmappen

Een programma dat ik gebruik is een online tool dat heel intuïtief werkt en is MindMeister. Je kunt het hier proberen. Voordeel van deze tool is dat je je map kunt delen en kunt samenwerken met anderen.

Offline mindmappen

Natuurlijk kun je ook offline mindmappen. Je hebt dan een dik pak papier nodig en wat ruimte. Je schrijft alle hoofdstukken op een afzonderlijk vel en legt ze in chronologische volgorde met de klok mee voor je. Vervolgens schrijf je per hoofdstuk de sub onderwerpen en legt die onder het betreffende hoofdstuk. En vervolgens leg je de verdere onderverdeling daar weer onder. Je kunt dit ook met Post-it papiertjes doen.

Waarom mindmappen?

De reden dat ik je adviseer om te gaan mindmappen, is dat je met die techniek ontzettend goed de grote lijnen kunt uitzetten en vervolgens op de details kunt ingaan. En als je alles van je af gemindmapped hebt, kun je er achteraf ook nog eens een logische volgorde in aanbrengen. Andere programma’s waar ik mee gewerkt heb, zijn MindJet Manager maar die vond ik minder prettig werken.

Tips bij het mindmappen

De gemaakte mindmap vormt het raamwerk van je cursus. Een aantal belangrijke tips:
– Verdeel je cursusdelen steeds in een hoofdonderwerp
– Maak er vervolgens een aantal subonderwerpen per hoofdonderwerp bij
– Vervolgens kun je de subonderwerpen weer verdelen in sub-sub-onderwerpen.
– Voeg per hoofdonderwerp de leerdoelen toe
– Voeg per hoofdonderwerp het huiswerk toe
– Voeg per hoofdonderwerp toe met welke downloads
– Reken vervolgens uit hoeveel tijd een cursist nodig heeft. Dit is heel belangrijk want het kan een indicator zijn voor de prijs die je ervoor kunt vragen!

Bestaand materiaal ombouwen

Als je al een presentatie paraat hebt of een boek hebt geschreven, kun je dat aan de hand van mindmappen makkelijk ombouwen naar een online cursus.

Lesgrid maken

In deze video laat ik je zien hoe je makkelijk in Excel een overzicht maakt voor een meerdaagse cursus, waar je natuurlijk ook een online cursus voor kunt gebruiken.

Over de schrijver
Michel Penterman maakte de afgelopen jaren furore met zijn online cursussen en passieve inkomsten stromen. Meer dan 10 jaar online ervaring en meer dan 30 jaar ondernemers- en levenservaring heeft hij nu ingezet om andere experts te helpen meer en leukere verdiensten te realiseren met hun kennis.
Je Content Plan | Les 5 | michel penterman
Reactie plaatsen

Passief en schaalbaar inkomen, klanten in overvloed en wederkerende inkomsten met jouw eigen Succesvolle Online Programma's!

Meld je aan voor een vrijblijvend strategiegesprek. Bel me op 0641868076 of meld je met je email adres aan:
arrow_drop_up arrow_drop_down