Auto cue of teleprompter app zelf goedkoop gebruiken
15 februari 2017 

Auto cue of teleprompter app zelf goedkoop gebruiken

Steeds meer experts produceren hun video’s zelf en lopen daarbij tegen het probleem aan dat ze lappen tekst uit hun hoofd moeten leren, die verloren gaan als het lichtje van de camera aan floept. Het gestuntel, gestotter en geblunder is nu voorgoed afgelopen met autocue (of teleprompter) apps die je voor een prik aanschaft in de app stores.

Autocue of teleprompter voor je telefoon

Natuurlijk kun je een dure auto cue inhuren, maar het is veel goedkoper en makkelijker om een auto cue of teleprompter app aan te schaffen. Met zo’n app kun je je tekst over je telefoon laten scrollen en kun je lappen tekst inspreken alsof je de master Mathijs van Nieuwker himself bent 😉

Handigheidjes bij het gebruik van auto cue of teleprompter app

Als je wilt opnemen met de auto cue app op je telefoon, is het van belang dat je een statief hebt met een koppelstuk waar je je telefoon in kunt bevestigen. Zelf gebruik ik daar de Glif voor, een, jawel, gleuf die je op ieder statief kunt bevestigen. Daar klem je je telefoon tussen en je bent klaar voor je eerste opnames.

Tips bij het gebruiken van een autocue app

Als je met autocue wilt opnemen, heb je vooral tekst nodig. Maar die tekst wil je natuurlijk niet op je telefoon gaan tikken. Het is daarom handig om je teksten simpelweg in Word te schrijven, ze op te slaan en vervolgens vanuit je app toegang te krijgen tot je Dropbox account. In die dropbox account staan je teksten opgeslagen en je tovert ze met een druk op de knop in je app te voorschijen.

Oefenen met de snelheid van de autocue

Vervolgens is het belangrijk dat je goed oefent met de snelheid van de autocue. Het is namelijk heel vervelend als je opeens heel snel moet gaan praten, of juist moet inhouden. Zorg er dus voor dat je de juiste snelheid te pakken hebt.

Intonatie en het gebruik van autocue

Daarnaast is het van belang dat je behoorlijk overdrijft en de goede intonatie gebruikt bij het opnemen van je autocue video. De meeste mensen moeten een beetje over hun gene heen stappen voor de camera en zeker met inspreken van een autocue video mag je gerust een beetje ‘over de top’ gaan.

Het schrijven van auto cue teksten

Inhoudelijk kan ik je niet zoveel bijbrengen over de juiste teksten voor je autocue. Dat hangt namelijk geheel van je onderwerp af. Wat wel belangrijk is als je je teksten schrijft:
– maak korte zinnen, zonder bijzinnen.
– schrijf de zinnen steeds met een enter erachter op, dus plak geen zinnen achter elkaar
– maak tegelijkertijd geen overmatig gebruik van enters, want dat levert een heleboel wit ruimte in je auto cue teksten op en als je dan eenmaal voor de camera zit, tja, dan word je wel erg stil 😉

Opnemen van autocue teksten

Natuurlijk kun je proberen om ‘one takers’ te maken: je gaat zitten, doet je verhaal foutloos en hebt binnen een paar minuten je video voor elkaar. De werkelijkheid is vaak weerbarstiger.

De belangrijkste tip is: neem je autocue video vanuit twee camera standpunten op. Eén met een medium shot en één met een close shot bijvoorbeeld. Zo kun je bij het editen steeds de beste quotes uitzoeken en achter elkaar zetten.

Video met uitleg over autocue of teleprompter app

Brilletje voor de autocue

Wat wel een serieus probleem kan zijn, is dat je de auto cue teksten niet kunt lezen terwijl je de video maakt. In dat geval kun je in de meeste apps de grootte van het lettertype aanpassen. Dan moet je vaak wel de snelheid verhogen. Probeer dit ook goed van tevoren uit.

Waar zit je camera en waar zit je autocue tekst

Dan nog een ander punt. In je smartphone zit een camera. Stel dat je je smartphone ‘landscape’ neerzet, ofwel horizontaal, dan zit je camera aan de linker of aan de rechterkant.

Zorg ervoor dat je autocue tekst verschijnt aan de kant van je camera! Op die manier ‘kijk je het meest in de camera’ terwijl je stiekem aan het voorlezen bent 😉

Voorkom moeilijke woorden, stotteren en tongbrekers bij autocue teksten

Een ander veel voorkomend fenomeen, is dat experts moeilijke woorden willen gaan gebruiken waarover ze gegarandeerd uitglijden tijdens de opnames. Wil je een paar leuke voorbeelden?
– defibrillator
– technologically
en alle andere woorden die internationaal zijn of meer dan 5 lettergrepen hebben.

Ik moet toegeven, het levert het leukste ‘behind the scenes’ materiaal op, maar tijdens de opnames is het niet echt handig!

Anderen autocue teksten laten inspreken

Stel dat je een productie draait en daarbij steeds nieuwe sprekers voor je camera hebt zitten, dan is het zeker handig als je iemand anders de teksten steeds in Dropbox laat klaar zetten. Of een andere, gekoppelde bestandstool.

Zo kan je assistent er voor zorgen dat alle autocue teksten goed geordend (volgens bovenstaande richtlijnen) geschreven zijn en op een prettige manier op scherm verschijnen. Let er in dat geval nadrukkelijk op dat de zinnen kort zijn en dat er geen bijzinnen zijn.

Autocue tips van anderen

Verder vind je hier nog handige informatie:
Werken met een grote en dure autocue
Nooit meer je tekst kwijt voor camera

Over de schrijver
Michel Penterman maakte de afgelopen jaren furore met zijn online cursussen en passieve inkomsten stromen. Meer dan 10 jaar online ervaring en meer dan 30 jaar ondernemers- en levenservaring heeft hij nu ingezet om andere experts te helpen meer en leukere verdiensten te realiseren met hun kennis.
Reactie plaatsen

Passief en schaalbaar inkomen, klanten in overvloed en wederkerende inkomsten met jouw eigen Succesvolle Online Programma's!

Meld je aan voor een vrijblijvend strategiegesprek. Bel me op 0641868076 of meld je met je email adres aan:
arrow_drop_up arrow_drop_down