Page content

article content

Spreken op een congres

In de schaal van spannendheid, is dit wel de ultieme climax 😉

Het spreken voor een zaal met honderden mensen is voor velen doodeng, maar ik vind het het allerleukst om te doen!

Ik heb op de raarste plekken gestaan, zo gaf ik ooit een presentatie aan anesthesist en voor me hield een man een praatje over met een 90% onbegrijpelijkewoordendichtheid. Of reisde ik met mijn slippertjes vanaf de camping naar de RAI waar ik voor een paar honderd man 20 minuten mocht oreren over mijn vakgebied. Moest ik bijna in mijn slippers het podium op omdat ik mijn nette schoenen vergeten was..

Of stond ik tussen pro’s als Jos Burgers die een gelikte presentatie hield over zijn boek “Geen boren maar gaten” waar iedereen op zat te kicken. Zoveel leegheid heb ik nog nooit gezien in een half uur, maar mijn god, wat kan die man de zaal naar zijn hand zetten.

Hoe dan ook, spreken op een congres is een prima manier in je PR keten. Het geeft je aanzien, zichtbaarheid en als je zelf ervoor zorgt dat je genoeg content eromheen maakt, kun je ook deze keynotes prima gebruiken.

Hier heb ik de belangrijkste tips voor je op een rijtje gezet:

1) begin met een kleine groep vertrouwelijke toehoorders, als het even kan. Kun je mooi je verhaaltje oefenen en bijslijpen
Wellicht zit je in een clubje van plaatselijke ondernemers of kun je voor de plaatselijke ondernemersvereniging iets betekenen.

2) bereid je goed voor maar zet je zelf niet vast
Het is prima om je praatje uit je hoofd te kennen, maar het is nog belangrijker dat je kunt improviseren. Een black out moet je namelijk niet willen voorkomen, maar het is belangrijk dat je flexibel kunt zijn in je oplossingen. En geloof me, als je je tekst letterlijk uit je hoofd hebt geleerd en je krijgt een blackout, dan gaat het niet meer goed komen.

3) schakel technische risico’s uit
Zo embed ik nooit een video die dan vervolgens op Youtube afgespeeld moet worden, ik downloaden hem altijd en zet hem in zijn geheel in mijn preso.

4) vertrouw de WiFi NOOIT
Iedere accommodatie zal je vertellen dat ze prima Wifi hebben, alleen die stoort (zul je net zien) precies tijdens jouw presentatie. Mocht je echt niet zonder internet kunnen, bouw dan een backup in, zoals een verbinding via je telefoon die je met een klik kunt aanzetten.

5) kondig je deelname aan in je sociale netwerken
Events doen het altijd goed op sociale netwerken. Ze hebben een bepaalde spanning Ên vergankelijkheid in zich. Dat maakt de urgentie om jouw content te lezen, hoger. Tegelijkertijd lift je mee op de context van het evenement. In het begin van mijn social media tijd sprak ik op een event dat door Adformatie georganiseerd was. Het leverde me veel goede contacten en klanten op.

6) hergebruik je content
Zorg dat je presentatie opgenomen wordt, of dat er tenminste foto’s van je gemaakt worden. Die kun je dan later weer gebruiken in je materiaal.

7) crossover je publiek
Zorg dat je aan het einde van je slides een slide hebt met een link waar het publiek de presentatie kan downloaden. Daar zijn ze gek op en als je je preso achter een email muurtje metselt, heb je er meteen weer een goede lead met mailadresgegevens bij.

Comment Section

0 reacties op “Spreken op een congres

Plaats een reactie


*


Phoenix WebsitePhoenix Website